2/6/19

Ν. Τριάντη: Τρόποι κινητοποίησης των παιδιών για άθληση





Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η άθληση  τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία. Ο αθλητισμός πέραν της ψυχαγωγίας που προσφέρει,  είναι μία ευκαιρία για να παιδιά να φροντίσουν τη φυσική τους κατάσταση και να εξελίξουν περαιτέρω την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευσή τους.
Τι συμβαίνει όμως όταν το παιδί δεν εμφανίζει ή χάνει το ενδιαφέρον του για άθληση; Πώς μπορούν οι γονείς να το κινητοποιήσουν;




Ενημέρωση & Παρακολούθηση
Βοηθήστε το παιδί να ενημερωθεί για διαφορετικά αθλήματα, τη φύση και τα οφέλη τους. Διαβάστε μαζί αντίστοιχα βιβλία και πηγαίνετε να παρακολουθήσετε από κοντά κάποιον αγώνα. Ας μην ξεχνάμε πως πέραν των μεγάλων αθλητικών συλλόγων, υπάρχουν πολλοί τοπικοί σύλλογοι όπου μπορούν τα παιδιά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην παρακολούθηση αγώνων και προπονήσεων. Επίσης, καθώς τα παιδιά αρέσκονται ιδιαίτερα στα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, μπορείτε να παρακολουθήσετε από κοινού βίντεο διαφόρων αθλημάτων, κάτι που πιθανώς  τους κεντρίσει έντονα το ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση η δια ζώσης επαφή του παιδιού με το άθλημα και με αθλητές της ηλικίας του, έχει πολλά περισσότερα οφέλη.

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία ελεύθερης επιλογής
Άθλημα ΔΕΝ είναι μόνο το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο! Αφήστε το παιδί ελεύθερο να επιλέξει ποιο άθλημα επιθυμεί να ακολουθήσει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα πως πρωταρχικός  στόχος της άθλησης είναι η ψυχαγωγία. Συχνά οι επιθυμίες, οι κλίσεις και τα ταλέντα των γονέων δεν συμβαδίζουν με αυτά των παιδιών. Είναι πιθανόν να χρειαστούν αρκετές «δοκιμές» έως ότου το παιδί κατασταλάξει στο άθλημα που πραγματικά απολαμβάνει. Για να μην καταλήξει λοιπόν η άθληση να θεωρείται από το παιδί, καταναγκαστική και επιβεβλημένη δραστηριότητα, δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει ελεύθερα!

Παίξετε μαζί με το παιδί
Μπορείτε να παίξετε μαζί με το παιδί το αγαπημένο του άθλημα ή να μάθετε τους κανόνες ενός νέου σπορ και να προσπαθήσετε να το θέσετε από κοινού σε εφαρμογή! Επιπρόσθετα, θα μπορούσατε να διοργανώσετε «οικογενειακά» τουρνουά με υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού περίγυρου (αδέλφια, ξαδέλφια κτλ).

Άθληση με φίλους
Προτείνετε στα παιδιά να ακολουθήσουν το ίδιο σπορ με κάποιον αγαπημένο τους φίλο. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά αρέσκονται στο να προπονούνται μαζί με οικεία τους πρόσωπα.

Σημασία έχει η προσπάθεια. Όχι το αποτέλεσμα
Επιβραβεύστε το παιδί για τις προσπάθειες που κάνει και όχι για το τελικό αποτέλεσμα.  Επιβραβεύστε το με κάτι που του αρέσει πολύ. Ωστόσο, είναι καλό να αποφεύγονται οι υλικές επιβραβεύσεις (πχ. « Μπράβο, τα πήγες υπέροχα σήμερα στην προπόνηση, θα σου πάρω το παιχνίδι που μου ζητούσες»). Θα μπορούσατε ως επιβράβευση να πάτε σε ένα μέρος που του αρέσει πολύ, να παίξετε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι, να παρακολουθήσετε μια αγαπημένη του ταινία κτλ.

Επιτρέψτε στα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα
Επιτρέψτε τους να ασχοληθούν και με κάτι άλλο στον ελεύθερο χρόνο τους, πέραν της άθλησης. Συχνά χρειάζονται ένα διάλειμμα, όπου θα ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες, τις οποίες απολαμβάνουν.

Kαι ας μην ξεχνάμε...
«Τα τε υπερβάλλοντα γυμνάσια και τα ελλείποντα φθείρει την ισχύν»

Αριστοτέλης

Νικολέττα Θ. Τριάντη

Ψυχολόγος (MSc.) - Ψυχοθεραπεύτρια
Βατοπεδίου 14, Αμπελόκηποι (στάση μετρό Αμπελόκηποι)
Τηλ.: 211 4048130 & 697 96 13105
Δέχεται κατόπιν ραντεβού