2/1/20

Κώδικας Δεοντολογίας Αθλητών

 





Απόλαυσε αυτό που κάνεις
Παίζεις για να απολαύσεις το παιχνίδι μόνο εσύ και όχι οι γονείς σου, οι φίλοι σου, ή ακόμα και ο προπονητής σου.

Έλεγξε την συμπεριφορά σου
Να ελέγχεις την συμπεριφορά σου ανά πάσα στιγμή, τόσο μέσα, όσο κι έξω από το γήπεδο. Η κάθε μορφή σωματικής ή λεκτικής βίας είναι συμπεριφορές απαράδεκτες και πληγώνουν ανθρώπους, συχνά ανεπανόρθωτα. 
Να θυμάσαι επίσης πως η ατομική σου συμπεριφορά αντικατοπτρίζει και την φιλοσοφία του συλλόγου και επηρεάζει την εικόνα του.
 
Δούλευε σοβαρά και μεθοδικά
Να επιδεικνύεις πάντα μέγιστη προσπάθεια στις προπονήσεις και τους αγώνες. Να είσαι προσεκτικός και να ακούς τον προπονητή σου. Προσπάθησε  να εκτελείς σωστά και να βελτιώνεις τις ικανότητές σου συνεχώς. Αυτή η στάση θα σε κάνει να νιώθεις πάντα καλά, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Λύνε άμεσα τις απορίες σου
Ρώτα χωρίς δισταγμό τον προπονητή σου για κάθε απορία σου. Είναι η δουλειά του να σου λύνει τις απορίες και τους προβληματισμούς σου πάνω στο μπάσκετ.

Να είσαι δίκαιος και ηθικός
Αντιμετώπισε τον προπονητή σου, τους συμπαίκτες, τους αντιπάλους σου και γενικά όσους βρίσκονται γύρω σου, όπως ακριβώς θα ήθελες να σε αντιμετωπίζουν κι εκείνοι.

Πρώτα καλός ‘’συμπαίκτης’’ και ύστερα καλός ‘’παίκτης’
Να ενθαρρύνεις και να στηρίζεις όλους τους συμπαίκτες σου, χωρίς εξαιρέσεις. Όλοι έχουν την ίδια ανάγκη μ’ εσένα να ακούσουν μια καλή κουβέντα, ειδικά στα δύσκολα, όπως σε μία ήττα, μια κακή απόδοση ή έναν τραυματισμό.

Δέξου θετικά την κριτική
Να δέχεσαι την εποικοδομητική κριτική από τον προπονητή σου. Δεν σκοπεύει να σε μειώσει, αλλά μόνο να σε βελτιώσει. Να ανησυχείς αν ο προπονητής δεν ασχολείται μαζί σου, γιατί τότε μάλλον δεν πιστεύει στις δυνατότητές σου.

Η έννοια της ‘’ομάδας’’ πάνω από όλα
Ο τρόπος που παίζεις και λειτουργείς στην ομάδα θα πρέπει να έχει σαν στόχο το όφελος της ομάδας σου. Θα χρειαστεί αρκετές φορές να βάλεις το ‘’εγώ’’ σου κάτω από το ‘’εμείς’’ για το καλό της ομάδας και αυτό θα πρέπει να το κάνεις με πραγματική χαρά και ενθουσιασμό.

Να εκτιμάς τον χρόνο που αγωνίζεσαι
Είναι σίγουρο πως τον χρόνο στους αγώνες  τον κερδίζεις μέσα από την σκληρή δουλειά, την ομαδικότητα,  την σωστή συμπεριφορά και νοοτροπία, την ικανότητα στην εκτέλεση εντολών και φυσικά το επίπεδο των ατομικών σου ικανοτήτων.  Ο προπονητής προσπαθεί πάντα να μοιράσει σωστά και δίκαια τον χρόνο ενός αγώνα.

Να συνεργάζεσαι
Πάντα να σέβεσαι το έργο των διαιτητών και των κριτών του αγώνα και να συνεργάζεσαι μαζί τους. Χωρίς αυτούς άλλωστε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας. Το ίδιο πρέπει να κάνεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην ομάδα, όπως είναι οι έφοροι, οι φύλακες του γηπέδου κτλ

Να είσαι υπεύθυνος
Να σέβεσαι τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το αθλητικό υλικό της ομάδας που σου παρέχεται για να χρησιμοποιείς. Το ίδιο ισχύει και για τις εγκαταστάσεις των αντιπάλων μας στους εκτός έδρας αγώνες. 
Να αποφεύγεις τις επικίνδυνες πρακτικές, όπως κρέμασμα από την στεφάνη, πέταγμα της μπάλας από μακριά, κλότσημα της μπάλας, κυνηγητό στην εξέδρα κτλ. Αυτές οι πρακτικές απαγορεύονται, όχι μόνο γιατί καταστρέφουν το εξοπλισμό αλλά κυρίως γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Πρόσεχε τον εαυτό σου
Φρόντιζε το σώμα σου προσέχοντας την γυμναστική σου, την διατροφή σου και τον ύπνο σου.
Επίσης φρόντιζε ταΐζεις με ποιοτική ‘’τροφή’’ το μυαλό σου, αρχικά με το να είσαι καλός κι επιμελής μαθητής και στην συνέχεια με το να πλουτίζεις τις γνώσεις σου διαβάζοντας εξωσχολικά βιβλία, εφημερίδες, βλέποντας ντοκιμαντέρ  κτλ


Με εκτίμηση
ΓΣ ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΧΑΡΝΩΝ